Sporda Kafein Kullanımı

Özellikle bisiklet ve triatlon sporu ile uğraşanlar bilir; yarıştan yaklaşık olarak 1 saat önce, vücut ağırlığınız başına aldığınız 1 ya da 2 miligram kafein kullanımı, yarış esnasındaki spor performansınızı yüksek oranda artırır.

Triatloncu iseniz, yarışın bisiklet ayağına geçtiğinizde aldığınız enerji içecekleri ve jelleri aracılığı ile, yaklaşık 50 ila 100 mg arasında kafein almış olursunuz. Bu da sizin için yeterli bir miktardır. Uzun mesafe triatloncularının ise, bitkinliğin baş gösterdiği yarışın son kilometrelerinde, yarışın bitmesine yardımcı olabilmesi açısından, kafeinli içecekleri kullanmaları önerilir.

İçlerinde kafein bulunan ve spora yardımcı olduğu bilinen içecekler; yukarıda da bahsettiğimiz gibi enerji içecekleri ve jellerinin dışında, yarış ve antrenman esnasında kolay tüketilebilmesi açısından soğuk kahveler ve koladır. Ancak özellikle kolanın fazla tüketilmemesinde fayda bulunmaktadır. Çünkü ağır laktasif etkisi sayesinde mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca unutmamak gerekir ki, hareket halindeki vücut, saatte en fazla 250-300 kalori alabilir, bundan fazlası ise hastalığa sebep olabilir.

Sporcuların kafein alımlarının sadece yarış esnasında değil, özellikle yüksek performans gerektiren antrenmanlar sırasında almaları da hedefledikleri aşamaya daha hızlı ulaşabilmelerini ve antrenmanlarını daha kolay sonlandırabilmelerini sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra, kafeinin herkes tarafından en çok bilinen ayıltıcı özelliği sayesinde, erken saatte yapılan antrenmanların daha zinde geçmesi sağlamaktadır.

Uzmanlara göre kafeinin beyni uyarması ve antrenman ya da yarış esnasında beyne gönderilen sinyaller sayesinde daha az ağrı hissetmek de mümkün olmaktadır.

Kafeinin sporcuların spor performansı üzerine yapılan deneysel bir araştırmada; iki gruptan birine kafeinli diğerine ise kafeinsiz içecek verilmiş ve bisiklet sürmeleri istenmiştir. Kafeinli içecek içen grup, kafeinsiz içecek içen gruba göre 21 dakika daha geç yorulduğu gözlenmiştir.

Ayrıca kafeinin bilinen bir diğer özelliği olan vücut ısısını artırması ile; vücutta daha hızlı yağ yakımı oluşması da mümkündür.

Spor öncesinde alınan kafeinli kahve ile birlikte, kaslarınızda birikmiş olan laktik asidin neden olduğu ağrı ve yorgunluk hissinden kurtulmuş olarak spora başlayabilirsiniz. Spor sonrası alınan kafeinli kahve sayesinde, spor esnasında harcanan glikojenin de yerine daha kolay konulduğu da tespit edilmiştir.

Tüm sporlarda olduğu gibi bisiklet sporu ile uğraşan kişilerin de en fazla ihtiyaç duyduğu şey enerjidir. Bu sebepten dolayı da uluslararası bisiklet yarışlarının tamamında “beslenme bölgesi” yani “ravitayman noktaları” bulunmaktadır. Peki nedir bu ravitayman noktası? 150 km ve üzeri yarışlarda, yarış organizatörleri tarafından belirlenen noktalarda sporculara beslenme çantaları ile suluklarının verildiği bölgelerdir.

Sporcunun yarış esnasında ihtiyaç duyduğu enerji ve karbonhidratlar bu çantaların içindeki yiyecekler ve içecekler tarafından sağlanır. Ayrıca yarışçıların, kaybettikleri enerjiyi geri kazanabilmesi için ihtiyaç duydukları yiyecekleri durarak alma imkanları yoktur. Çünkü bu beslenme yarış esnasında gerçekleşir. Sporcu ravitayman noktasına yaklaştığında takımından bir yardımcı beslenme çantası ve suluğunu sporcu seyir halindeyken ona uzatır.

Peki neler vardır bu beslenme çantasının içerisinde? Tahmin edeceğiniz gibi kafeinli yiyecek ve içecekler yönünden zengin olan bu çantalarda kola, enerji içecekleri ve enerji jelleri gibi kafeinli içecekler ile, çikolata gibi enerji veren kafeinli yiyecekler bulunmaktadır. Yarışçı yine yarışı durdurmadan, yarış seyri halindeyken bu yiyecek ve içecekler sayesinde kaybettiği enerjisini geri kazanabilmektedir.

Görüldüğü üzere, sporda kafein kullanımının hemen hemen tüm spor dallarında olduğu gibi bisiklet ve triatlon sporu ile uğraşanlar için kaybedilen enerjinin geri kazanılması açısından faydaları büyüktür. Ancak unutmamak gerekir ki, her şeyin fazlası zararlıdır. Bu sebeple aşırı kafein tüketimi; kalp atışlarının hızlanmasına, ritm bozukluğuna, reflüye, idrar artışına (ki spor esnasında hiç istenen bir durum değildir) ve uykusuzlığa neden olduğu gerçeklerini de unutmamak gerekmektedir.

Kaynakça:

http://www.cyclingtr.com/

http://zindeturkiye.com/

http://www.bisikletrotalari.com/