Spor İçecekleri Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Piyasada satılan spor içecekleri, antrenman ve yarış performansını geliştirmenin yollarını arayan gerek profesyonel gerek amatör birçok sporcuya cazip geliyor. Üretici firmalar ürünlerinin vücut dayanıklılığını arttırdığını ve terlemeyle kaybedilen su ve minerallerin tekrar yerine konmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ama gerçekten öyle mi?

Spor içecekleri işe yaramazsa…

ABD’deki araştırmacılar, 10 erkek ve 10 kadın bisikletçinin katıldığı bir çalışmanın ardından, belirli durumlarda bazı spor içeceklerinin spor performansı artırmadığını belirttiler.

Diğer dayanıklılık egzersizlerinin yanı sıra, haftada ortalama 2.5 saat pedal çevirmekte olan katılımcılar, aşağıdaki birbirinden farklı 3 koşulda 60’şar dakikalık testler gerçekleştirdiler.

  1. Hiç sıvı alımı yok,
  2. 1200ml içme suyu,
  3. 1200ml Gatorade spor içeceği.

Katılımcılar, ısınma egzersizlerinin ardından, dakikada 0-80 devir aralığında kalarak mümkün olan en yüksek güçte 60 dakika boyunca pedal çevirdi. Test sırasında düzenli aralıklarla kalp atım hızı, AZD(Algılanan zorluk derecesi) ve güç gibi değerler görüntülendi.

Hazır mısınız?

Evet, bu araştırma, bir saatlik orta seviyede egzersiz sırasında Gatorade ile sıvı alımının, hiç sıvı alınmamasına ya da sadece içme suyu alınmasına kıyasla güç, kalp atım hızı, terleme oranı, AZD ya da idrar çözeltisi üzerinde hiç bir kayda değer etkisi olmadığını gösterdi.

Yani spor içeceği bir işe yaramadı. Buna rağmen spor içeceklerinin spor performansı artırmaya yardımcı olduğuna işaret eden daha önceki tüm araştırmaları da yok saymamalıyız. Çünkü daha uzun süren aktiviteler sırasında belirgin bir etki gösteriyor olabilirler. Daha çok araştırma gerekiyor olsa da bu çalışma akıllara mantıklı bir soruyu getiriyor:

Bildiğimiz içme suyu da aynı işi görecekken önemli miktarda parayı spor içeceklerine harcamamız gerçekten gerekli mi?

The Journal of Strength and Conditioning Research 15 (2) 167-171