Seyahat ve Hipertansiyon

Kendinize dikkat ediyorsanız, yüksek tansiyon yaşam biçiminiz önünde önemli bir engel oluşturmaz. Bir sürat teknesine atlayabilir, uçakla dünyanın öbür ucuna gidebilirsiniz. Ama bazı şeyler tansiyonunuzun yüksek olmadığı zamana göre biraz farklılık gösterecektir.

Önceden plan yapın

Seyahate çıkacağınız zaman hekim kontrolünden geçin. Özellikle maceralı bir yolculuk düşünüyorsanız ya da tansiyonunuz yeterince denetim altında değilse. Hekiminiz yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler konusunda bazı yararlı öğütler verecektir. Uzun seyahatlerden önce ilaç stokunuzu tamamlamanız gerekebilir.

Vücut sıcaklığınıza dikkat edin

Alışık değilseniz ısı, tansiyonunuzu biraz yükseltebilir. Sıcak bölgelere gidiyorsanız sıcak saatlerinde güneş altında kalmayın. Serin, klimalı yerler bulun. Örneğin müzeye ya da restorana gidin ve hava biraz serinleyene kadar buralarda kalın. Dışarıya çıktığınızda koşuşturmayın. Kendinize bir alışma süresi tanıyın. Bol sıvı tüketin, susuz kalmayın.

Birkaç kelime öğrenin. Gittiğiniz ülkenin dilinde birkaç temel cümleyi bilmek çok önemlidir. “Bana doktor lazım” demeyi öğrenin. “Yüksek tansiyonum var” demeyi de bilin.

Tuza dikkat edin

Yolda karşınıza kimi zaman çok tuzlu yiyecekler çıkacaktır. Örneğin uçak ve restoranlarda yiyeceğiniz yemekler fazla tuzlu olabilir. Servis başlamadan hostesi uyararak az tuzlu yiyecekler isteyin. Restorandaysanız bu isteğinizi belirtmekten çekinmeyin.

Sağlık Poliçenizi iyi inceleyin 

Ülke dışı yolculuklarda sağlık sigortanızın kapsamına dikkat edin. Bazı sigorta şirketleri ülke dışında hastalık ya da kaza durumlarında ödeme yapmaz. Bu tür güvencelerden uzak seyahate çıkmak, gireceğiniz riske değmeyebilir.

Hazırlıklı olun 

Evden çıkmadan önce önemli sağlık konularının listesini çıkarın. Kullandığınız bütün ilaçları dozlarıyla birlikte yazın. Listeye hekiminizin adını ve telefon numarasını eklemeyi unutmayın. Böylece size müdahale etmek durumunda kalan bir hekim asıl hekiminizi arayabilir ve durumunuzu öğrenebilir.

İlaçlarınıza dikkat edin 

Çıkacağınız seyahat zorluysa, ilaçlarınızın da bundan etkilenebileceğini göz önünde tutun! Isı ve nem sorunları olabilir, bavullarınız kaybolabilir ve tatil yerinin sıcağında takım elbisenizle kalabilirsiniz. Size gereken ilaçların iki katını yanınızda bulundurmanız yerinde olur. İlaçların bir kısmını yanınızda taşırken, diğerlerini bavula yerleştirin. Böylece bunlardan hiç olmazsa birini güvenceye almış olursunuz.

İlaçlarınızı her zaman orijinal ambalajında tutun

Gümrük görevlileri haklı olarak tanımadıkları şeylere karşı kuşkulu yaklaştıklarından, bu yolla gereksiz sorunların önüne geçmiş olursunuz. Hekiminizden ek reçete alın. Ayrıca ilaçların genel (jenerik) adlarını da yazmasını isteyin. Gittiğiniz ülkede eczacılar belirli bir markayı tanımayabilir ya da satmıyor olabilir. Genel (jenerik) ad sorunu büyük olasılıkla çözecektir.

İlaçlarınıza ayrıcalıklı bir yolcu muamelesi yapın

Şişedeki pamuğu atmayın. Bu pamuk ilaçların sürtünüp ufalanmasını engeller. Nereye giderseniz gidin ilaçlarınızı serin, kuru ve karanlık yerlerde tutun. Bazı haplar bu belirttiğimiz koşulların tersi durumlarda etki güçlerini kaybedebilir.

Son bir hatırlatma

Deniz seviyesinden çok yüksek bir yere gidiyorsanız, hekiminizden kullandığınız dozlarda değişiklik yapılmasına gerek olup olmadığını öğrenin. Bazı ilaçların 1.800 metreyi aşan yüksekliklerde etkisi azalır. Hipertansiyonu denetlemek için diüretik kullanıyorsanız, ayrıca potasyum desteği almanız gerekebilir.